Kiképzés

...mert az orosz fekete terrier egy univerzális MUNKAKUTYA!

Könnyen tanítható, fegyelmezett munkakutya, aki nem csak az ügyességi és fegyelmező feladatokban, hanem az őrző-védő munkában is jeleskedik. Nyomkeresésben is kiváló!
Igen eredményesen dolgozik, mint szolgálati kutya! Ez igazán az ő specialitásuk, hiszen erre tenyésztették ki a fajtát.
Társunk a sportban, kirándulásban.
Bármilyen ügyességi feladatra megtaníthatjuk, örömmel húz kiskocsit, szánkót, de ezt is csak megfelelő szerszámmal, hámmal tegyük!
Mentőkutyának, segítő és terápiás kutyának kiképzett fekete terrierek is léteznek a világon!
Van rá példa, hogy bármilyen ügyességi sportban is szívesen és eredményesen vesz részt, pl. Dog dancing, Agility.

Nevelési, mozgatási, kiképzési tanácsok:

A kiskutyához első perctől fogva beszéljünk sokat,az elvárásainkat mind szóban, mind kézjellel, segítséggel "magyarázzuk" el neki.
A fekete terrier annyira intelligens, hogy pár hónapos korára az alapvető, problémamentes  együttéléshez szükséges viselkedést magától elsajátítja. A későbbiekben is mindent mondjunk, mutassunk meg neki, ne várjuk hogy magától találja ki elvárásainkat, bár ezt is képes megtenni a gazda szeretetéért.
Ha bármivel szemben bizalmatlan, visszahúzódó, azt nem félelemből, csak óvatosságból teszi, mutassunk meg, magyarázzunk el neki mindent, ha bízik bennünk, felhagy az óvatossággal.
Az OFT nem szeret egyedül lenni, a gazda, a család és társai közelsége lételem számára. Aki sokat tartózkodik távol otthonától, az ne ilyen kutyát válasszon!
Javaslom, hogy ne legyen egyedül, másik kutya, cica szükséges társ nekik,  főleg ha a gazda állandóan nincs otthon. Problémamentesen tartható együtt más állatokkal, főleg azonos fajtájú, vagy kistestű kutyatárs javasolható mellé.
Valamennyi kölyökkori oltás beadása után hordjuk rendszeresen sétálni, emberek, kutyák közé, forgalomba, autóval. Kertben tartott kutyánál ugyanolyan szükséges a séta, a "társaságba" járás, ingerszegény környezetben felnevelt kutyának a későbbiekben viselkedési zavarai lehetnek.
A fekete terriert kölyöknek és növendéknek csak annyit futassuk, amennyit magától is mozog, más kutyákkal együtt fut és játszik. Soha ne terheljünk fiatal kutyát erőltetve, ne futassuk meleg időben. 18 hónapos koráig TILOS magasra ugráltatni, palánkra mászatni, erőltetve futtatni. Nagytestű fajta, sajnos a fajta terhelt csípőizületi displáziával, helytelen mozgatással ne segítsük elő a betegség kialakulását!  (Kiképző iskolában is nyugodtan hárítsuk el ezeket a gyakorlatokat, a kutya egészsége  a legfontosabb!)
Úsznia korlátozás nélkül lehet, fiatalon is, jó erősítő, de nem terheli az izületeket!
Kutyaiskolába - kutyaovódába - már 4-5 hónapos kortól vihetjük, szocializálódásnak megfelelő hely számára, főleg a kertben tartott kiskutyáknak, akik nem találkoznak nap mint nap másik ebekkel.
A kutyaiskolában villámgyorsan tanul, de utálja és unja a sokszor ismétlődő,  már megtanult, számára fölöslegesen újból és újból elvégzett gyakorlatokat. Legyünk erre tekintettel, ő a gazdi kedvéért végzi el azt, amit kérnek vagy elvárnak tőle, ne éljünk ezzel vissza, csak addig dolgoztassuk, amíg örömmel teszi.
Fegyelmező kiképzés - otthonában vagy kutyaiskolában- cca 10 hónapos kortól  ajánlott, de örző-védő kiképzésben csak 18 hónapos kora után szabad részt venni. A korai "csibészeléssel" egy életre el lehet rontani a kutyát! Az örző-védő gyakorlatoknál távolról figyeljünk kutyánkkal, ha messziről támadólag reagál a segédre, dícsérjük meg, ha közömbös, akkor a közelebbről is nézheti, hogy dolgoznak társai. Ha megfelelően érett lesz, tudni fogja mi a dolga!

A fekete terrier jellemét hagyjuk kibontakozni, megfelelő kapcsolat esetén  soha nem fog visszaélni fizikai fölényével, ne törjük meg büszkeségét!

Minden OFT-nek javallott minimum az alapszintű engedelmes vizsga elvégzése, de akinek ideje és kedve van hozzá, IPO (HPO) vizsgák magasabb szintjeit is elérheti!
Magyarországon is több IPO és BM vizsgás OFT élt és aktívan dolgozott, reméljük a jövőben is büszkék lehetünk imádott fajtánkra a kiképző iskolákban és különleges szolgálati kutyaként is, nem csak a kiállításokon bűvölik el az érdeklődőket.

Kennelünk munkavizsgás kutyái:

HCH Kozak La Ros FaronIPO I - tul.: Landi Éva
Borisz (Kozak fia) - BRFK személyvédő szolgálati kutya vizsga - tul.: Számpli Gyula
HJCH Jackpot Farina BH tul.: Kovács Gyula
HCH,HJCH Jackpot JáspisBH tul.: Muháné Hajnák Teréz és Muha Lajos
HCH, HJCH, SRBCH Jackpot Mustang Muszka - BH tul.: Tankó Csaba
SRBCH, HJCH Jackpot Matrix Kozak - BH tul.: Landi Éva, Jackpot kennel


Az orosz fekete terrier munkakutya, bár az FCI előírások szerint a championátus megszerzéséhez nem munkavizsgára kötelezett fajta.
Kötelességünk megőrizni a fajta munkaképességét, mert a fajta megálmodói kifejezetten szolgálati munkára tenyésztették őket.
Tartozunk ezzel a következő tenyésztő generációk számára, mert ők csak a mi kutyáinkra tudnak alapozni. Ha mi nem őrizzük meg kutyáink munkaképességét, akkor a jövő tenyésztői nem tudják újrateremteni a jó vézenű, jó munkaképességű kutyákat.
Az orosz fekete terrier legendás ösztönkészlettel rendelkezik. Ezek az ösztönök a fajta kialakulásával és a tudatos szelekcióval szilárdultak meg az embert, a munkaképességet szolgálva. A fajtától idegennek kell(ene) lennie a gyávaságnak, a labilis idegrendszernek, a túlzott agressziónak és a kezelhetetlenségnek.
Mit tehetünk ennek érdekében?
Kutyánkat különféle tanításnak, kiképzésnek, teszteknek, vetjük alá.
Csak tenyészszemlézett, munkaalkalmasságra szakértő által vizsgált és munkára alkalmas vézenűnek tartott kutyát vonjunk tenyésztésbe. Fedeztetni csak tenyészszemlézett vagy munkavizsgás kannal szabad!
Kölyök választáskor a szülők eredményeinek vizsgálatánál ne csak a küllemeredmények (kiállítás), hanem a munkaeredményekre, tesztekre, tenyészszemlékre is legyünk figyelemmel. Jó háttér, ha a kiskutya szülei, nagyszülei, pláne ha a legtöbb felmenője munkavizsgával rendelkezik. Amennyiben nem vagyunk gyakorlott kutyások, a kölyök vézenét lehetetlen elbírálnunk, csak a szülők munkájára, elért munkaeredményeire, és a többi felmenő eredményeire hagyatkozhatunk, ezért érdeklődésünk erre is terjedjen ki.
A kutyát tanítani akár otthon is, akár a mindennapi séta vagy foglalkozás kapcsán is lehet.
A kutya szocializálódása és a kiképzés könnyebb elsajátítása érdekében ha lehetőségünk van, keressünk fel egy jó hírű kutyaiskolát. Ehhez kérjünk tanácsot kiképzett OFT-k gazdáitól.
Tekintettel arra, hogy a munkakutyákról, szolgálati kutyákról vagy az örző-védő kiképzésről oldalakat lehetne írni, segítségül hívtam egy kedves barátom, kinológiai szakíró, Balaskó Norbert sorait. Szívből ajánlom weboldalát ebben a témában is: http://kutyafajta-kalauz.hu/?p=786


Kiállítási felkészítés:

A kiállítási kutya felkészítésénél is a türelemnek és a fokozatosság elvének kell érvényesülni.
Már kiskölyök korban fontos, hogy tanuljon szabályosan állni,  ülni, jól tűrje a fogak vizsgálatát, a test tapogatását akár idegenektől is (megfelelő helyzetekben, kiállítási körülményeket imitálva, ringdresszúra gyakorlása közben), pórázon szabadon futni, és elviselje a fésüléssel, kozmetikával járó kellemetlenségeket. A kiállítási kutya sok időt tölt el a kozmetikai asztalon.
Kölyöknél a gyakorlatok csak perceket vegyenek igénybe, idővel  fokozatosan növelhető az elvárás.
Otthon gyakoroljuk a kutyával hetente rövid ideig a "beállítást", a pórázon körben futást,  a fogak vizsgálatát, az asztalon fésülést. Ha kezdő valaki, kérje a tenyésztő, a kozmetikus vagy gyakorlott kiállító, kiállításokban is profi kiképző segítségét a szükséges gyakorlatok elsajátítására.
Jó tanács: Kutyaiskolában kiállítási kutyát annál a gyakorlatnál, ahol a vezető megáll és a kutya automatikusan leül, sose engedek vezényszó nélkül leülni,  álljon mellettem a kutya is, ne szokja meg az automatikus ülést, mert a kiállításon kellemetlen helyzetbe hozhat a bírói körben, ahol percekig állnia kell a bírálathoz mellettünk.